26.11.2015 by Saku Timonen  | 

 

 

Itäsuomalainen mies erehdytti Kelaa maksamaan perusteetonta työmarkkinatukea vuosina 2012-13 neljässä eri jaksossa yhteensä 3 721 euroa. Hän ilmoitti olevansa työtön, työelämävalmennuksessa ja työkokeilussa kyseisinä ajanjaksoina. Kuitenkin hän työskenteli kotityöntekijänä eräässä yrityksessä ja sai tuloja, jotka jätti ilmoittamatta. Oikeudessa hän vetosi Kelan virkailijalta saamiinsa ohjeisiin, joiden mukaan vähäisiä tuloja ei tarvitse ilmoittaa. Kelan asiakirjoista ei kuitenkaan löytynyt mainintaa tällaisten ohjeiden antamisesta.

Mies tuomittiin petoksesta 60 päiväsakkoon. Näin kertoi sanomalehti Karjalainen tänään.

 

karjalainen

Pohjoissuomalainen nainen haki ja sai vuonna 2010 valtiolta maksutonta oikeusapua yli 5 000 euron arvosta huoltajuusriitaan, koska ilmoitti olevansa yksin asuva yksinhuoltaja. Kesällä 2015 asiasta tehtiin rikosilmoitus petoksesta, koska saatujen tietojen mukaan hän oikeusapua hakiessaan oli asunut avoliitossa varakkaan miehen kanssa. Nainen kiisti epäilyn ja sanoi toimineensa avustajansa ja viranomaisten ohjeiden mukaan.

Naista kuultiin Helsigissä elokuussa, mutta kuulustelukertomuksen allekirjoitus siirtyi virka-apua antaneen poliisimiehen loman takia lokakuulle. Tämän seurauksena syyteoikeus vanheni eikä käräjäoikeus jatkanut vanhentumisaikaa. Näin ei saisi käydä, sanoo rikosoikeuden professori.

Näin nyt kuitenkin kävi. Tutkinnan perusteena olevan teon ja esitutkinnan välissä naisesta oli tullut kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysministeri. En nyt väitä asioilla olevan yhteyttä, mutta kun siitä kuuluisasta kansan oikeustajusta niin paljon puhutaan, niin kyllä tämä tapaus koettelee sitä. Vielä enemmän sitä koettelee tämä ihan tahallani tekemäni kahden tapauksen vertailu.

Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta niissä on yhteisiä piirteitä. Molemmissa rikosnimikkeenä on petos. Molemmissa tapaus on suhteellisen vaivatonta selvittää. Ja molemmissa erehdyttämisen kohteena on ollut valtio. Toisessa epäilty on työtön ja toisessa nykyinen ministeri.

Juridisesti asia on selvä. Petoksesta tuomittu mies on syyllinen ja Mäntylä syyttömyysolettaman mukaisesti syytön. Hänen asiaansahan ei ole oikeudessa tutkittu eikä vanhentuneena voida tutkiakaan.

Asia on loppuun käsitelty, ei mitään nähtävää. Ja niistä eliitin etuoikeuksista ei sitten kannata puhua, koska laki on sama kaikille. Minkäs sille mahtaa, että ministerin tapauksessa hänen avustajansa ja poliisi tuumasivat yhdessä, että pidetään nyt ne lomat ensin ja raapustetaan se allekirjoitus vasta sitten. Ihan samoin olisi se työtönkin voinut varmaan tehdä, jos syyteoikeuden vanheneminen olisi ollut lähempänä.

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/