• Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä antaa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten käyttöön.
 
 
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylen Ykkösaamussa antavansa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten käyttöön. Kyseessä on pääministeriltä poikkeuksellinen teko ja voimakas viesti paitsi kaikille suomalaisille myös hallituskumppani perussuomalaisille.
 
Perussuomalaisten poliitikkojen keskuudessa turvapaikanhakijoiden tuloon on suhtauduttu kriittisesti. Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi hiljattain, ettei perussuomalaiset hyväksy uudenlaista taakanjakojärjestelmää ja kehotti pohtimaan, onko nykyinen turvapaikkajärjestelmä mittakaavaltaan hallittavissa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on esittänyt, että Euroopan olisi järkevää ottaa vastaan ensisijaisesti kristittyjä turvapaikanhakijoita. Puolueen työmies Matti Putkonen puolestaan on puhunut “laittomien maahanpyrkijöiden vyörystä”.
 
Perussuomalaisten ja kokoomuksen välejä turvapaikanhakijoiden kysymys on hiertänyt pitkin kesää. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on syyttänyt sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) sooloilusta, kun Orpo neuvotteli EU:ssa taakanjakokysymyksestä turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja koskien. Sipilä sanoi Uudelle Suomelle hiljattain, että Orpo ei ole sooloillut vaan noudattanut hallituksen yhteistä päätöstä. Selvä viesti perussuomalaisille sekin.
 
Sipilän päätös avata kotinsa kuvastaa myös muutosta, joka turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa on viime aikoina tapahtunut. Myös esimerkiksi kirjailija Jari Tervon ja muusikko Anssi Kelan ulostulot ovat levinneet sosiaalisessa mediassa. Julkisuudessa myös aihetta koskeva uutiskommentointi on noussut julkiseen pohdintaan.
 
- Valitettavasti meillä keskusteluilmapiiri on ääripäiden keskustelua. Kyllä minun sydäntä lähellä on noiden ihmisten hätä. Jokaisen pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, mitä noille asioille voisi tehdä, Juha Sipilä sanoi Ykkösaamussa.
 
On hienoa, että pääministeri ryhtyy konkreettisiin tekoihin henkilökohtaisessa elämässään. Tosin Sipilän ratkaisu ainakin kuulostaa helpolta siinä mielessä, että hänen itsensä mukaan Kempeleen-koti on vähäisessä käytössä. Tänään Helsingin Sanomat kuitenkin kertoo tavallisesta tamperelaisperheestä, joka raivasi kodistaan tilaa kolmihenkiselle irakilaisperheelle. Kunnioitettava teko.
UUSI SUOMI