Vantaan Sanomissa ollut Jari Leinon vaalimainos herättää närää sosiaalisessa mediassa.
 
Vantaan Sanomissa ollut Jari Leinon vaalimainos herättää närää sosiaalisessa mediassa.

Julkaistu: 13.4. 17:14

Facebookissa on tänään kiertänyt kuva Vantaan Sanomissa olleesta, Muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jari Leinon vaalimainoksesta.
Jari Leino pyrkii eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä. Vaalimainos on herättänyt voimakkaita tunteita sosiaalisessa mediassa ja sitä on syytetty muun muassa rasistiseksi. 

Mainoksessa lukee ” Suomi kuuluu suomalaisille. Somalia kuuluu somalialaisille. Ennakkoäänestä somalien kotiinpaluun puolesta.” 

Mainoksen julkaisseen Vantaan Sanomien vastaava päätoimittaja A-P Pietilä pyysy maanantaina iltapäivällä lehden verkkosivulla mainoksen julkaisua anteeksi. 

Päätoimittaja Risto Hietanen toteaa Ilta-Sanomille, että lehti on tehnyt selkeän virheen ilmoituksen julkaisussa. 

– Kuulin, että sellainen oli mennyt läpi. Olemme tehneet siinä pahan virheen, myönnämme sen ja pyydämme sitä anteeksi, Hietanen sanoo. 

Hietasen mukaan lehteen päätynyt mainos ei ole sama, joka meni läpi lehden tarkastuksesta. 

– Mainos tuli samalla idealla, mutta eri teksteillä. Kuten sanottua, myönnämme virheemme ja pyydämme anteeksi. 

Vaalimainoksen lehteen laittanut Jari Leino ei näe mainoksessaan ongelmaa. Hän kertoo tahtoneensa herättää keskustelua siitä, etteivätkö pakolaiset koskaan aio palata kotimaihinsa. 

– Haluaisin kysyä, lähtevätkö pakolaiset ikinä kotiin. Somaliassahan on täysin rauhallista jo nyt. Joku Somalian ministerikin on sanonut, että tervetuloa takaisin rakentamaan Somaliaa, Leino sanoo. 
 
 

Olemme tehneet siinä pahan virheen, myönnämme sen ja pyydämme sitä anteeksi.

Mainoksen rasistisuuteen eduskuntavaaliehdokas ei halua ottaa kantaa. 

– En osaa sanoa. En kauheasti mieti noita rasismijuttuja. Siinä lukee Suomi kuuluu suomalaisille. Suomalaiset on globaalisti katsoen yksi maailman pienimmistä vähemmistöistä. Tarvitaan yksi maa, jossa suomalaiset voivat elää rauhassa omassa kulttuurissaan. Asettaisin ensisijalle sen, että suomi on suomalaisten turvapaikka sen sijaan, että se olisi koko maailman turvapaikka. 

Miikka Hujanen

ILTASANOMAT