Helsinkiläisnainen törmäsi viime viikolla lentokentällä ohjeistukseen, joka on hänen mielestään miesten tasa-arvon kannalta pöyristyttävä.

Liina Putkosen 10-vuotias tytär lensi viime viikolla yksin Helsingistä isovanhempiensa luokse Ouluun Norwegian-yhtiön lennolla. Opettajana työskentelevä miespuolinen perhetuttu oli menossa samalle lennolle, ja koko porukka meni samalla kyydillä lentokentälle. 

− Tyttäreni matkusti vasta toista kertaa yksin, joten ajattelimme, että jos hän voisi istua perhetutun vieressä, matka ei olisi niin jännittävä. Vastaanottotiskillä virkailija sanoi, että heillä on sellainen ohjeistus, että miestä ei voi sijoittaa yksin matkustavan lapsen viereen, Putkonen kertoo.

Kun Putkonen ihmetteli ohjeistusta, hänelle kerrottiin, että vieressä istuminen on mahdollista vain, jos yksin matkustavan lapsen palvelusopimus puretaan.

− Pelkäsin, että sopimuksen purkamisesta voi olla paluumatkalla ongelmia, enkä uskaltanut lähteä siihen.

Lopulta 10-vuotias istui 9-vuotiaan pojan vieressä, ja tuttu istui toisella puolella konetta.

− Minun mielestäni tuollainen on aivan tasa-arvon vastaista ja miehenä olisin tosi järkyttynyt, Putkonen miettii.
 

"Ei ole ohjeistusta"


Norwegianin viestinnästä todetaan lyhyesti, ettei lentoyhtiöllä ole ohjeistusta, joka kieltää lapsen istuttamisen miehen viereen. 

Norwegian selittää tapausta väärinkäsityksellä. Lentoyhtiön maapalveluista Helsinki-Vantaalla vastaa alihankkija.

− Jos naiselle on lähtöselvityksessä sanottu näin, saattaa olla, että kyseessä on väärinymmärrys. Joillakin lentoyhtiöillä on tällaisia ohjeistuksia ja saattaa olla, että lähtöselvitysvirkailija on antanut väärää informaatiota tässä tilanteessa tai asiassa on ollut jokin muu sekaannus, tiedottaja Tarja Valde-Brown sanoo.

Putkonen pitää väärinymmärrystä epätodennäköisenä. 

− Me emme ainakaan voineet käsittää mitään väärin. Virkailija oli hyvin selkeä, eikä tulkinnut mitään, vaan totesi saman tien, ettei tämä käy laatuun, Putkonen sanoo. 

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Yle.