Nimien maailma on kiehtova leikkikenttä. Leikistä tulee vielä hauskempaa, jos siihen sekoittaa hitusen politiikkaa. Joskus vaarana on, että vitsi naurattaa vankilassakin.

Pari viikkoa sitten kohistiin Finnbay-nimisestä verkkosivustosta, jonka aluksi epäiltiin levittävän epäkuranttia tietoa Suomesta, etenkin Venäjälle. Sivusto vastaa myös Novosti Helsinki -aikakausjulkaisusta, jonka taustalla sanotaan olevan yritys nimeltä 12 Chairs (HS 7.4.).

Nimen keksijöillä on ollut lystiä.

12 tuolia on satiirinen klassikkoromaani, joka kuvaa Venäjän vallankumouksen ja sotakommunismin jälkeisen NEP-kauden merkillisyyksiä. NEP eli uusi talouspolitiikka oli Leninin keksintöä. Siinä annettiin markkinataloudelle hiukan periksi.

NEP meni mausoleumiin Leninin myötä. Stalin lopetti kapitalistisen hapatuksen ja siirtyi viisivuotissuunnitelmiin.

12 tuolin kirjoittajat olivat niminikkareita. Kirjan tekijäksi kerrotaan nimimerkki Ilf i Petrov. Sen takana ovat kirjailijat Ilja Ilf ja Jevgeni Petrov.

Oikeilta nimiltään toverit olivat Ilja Fainzilber ja Jevgeni Katajev – alun perin Odessan poikia Ukrainasta.

LYSTIÄ VOI pitää myös eläinten nimillä.

Ashrafin kylässä egyptiläinen 31-vuotias talonpoika keksi hyvän pilan ja risti aasinsa Egyptin armeijan komentajan Abdel Fatah al-Sisin täyskaimaksi. Varmemmaksi vakuudeksi talonpoika puki aasilleen al-Sisin kuvalla varustetun loimen, pani sotilaspäähineen sen päähän ja ratsasti militaarilla kotieläimellään kylän halki.

Lysti loppui naapureiden ilmiantoon. Kuuden kuukauden pidätysajan jälkeen miehelle langetettiin vuoden vankeustuomio armeijan halventamisesta.

Joku on nimennyt schäferinsä Aatuksi. Blondista en ole kuullut. Valtionpäämiehillä, ministereillä, diktaattoreilla ja miljonääreillä on monta kaimaa eläinkunnassa.

Jatkosodan aikana tamperelainen liikemies joutui vaikeuksiin. Rouva nimitteli perheen Jackie-koiraa Hitleriksi, sillä koiralla oli tapana ojentaa etutassuaan yläviistoon.

Liikemies joutui kuultavaksi Saksan suurlähetystöön, yrityksen Saksasta tulleet tavaratoimitukset pantiin poikki ja Suomen ulkoministeriö valmisteli haastetta oikeuteen. Erillisrauha pelasti liikemiehen ja ajopuun lailla konfliktin keskelle joutuneen Jackien.

Kerrotaan, että saksalaisen sotamarsalkan Erich von Mansteinin mäyräkoiralla Knirpsillä oli samanlaisia elkeitä. Heil Hitler -huudon kuullessaan se kohotti etutassuaan.

Varmasti sotilaallis-arjalainen nimi tämä Knirps? Jo vain: Pallero.

TYÖKAVERI KERTOI, että Molotov oli kadonnut. Perheenjäsenten lisäksi huolissaan oli Ribbentrop. Molotov oli loikannut rajan yli naapurin kompostiin, josta se toi mukanaan taudin, johon Ribbentropkin kuoli.

Molotov ja Ribbentorp olivat vesikilpikonnia.

Tuttavaperheellä oli Hertta- ja Otto-nimiset kissat. Nimistä saattoi päätellä, että kissojen huoltajat pitivät enemmän Molotovista kuin Ribbentropista.

Oton ja Hertan isäntä oli sitä mieltä, etteivät Molotov ja Ribbentrop tehneet mitään sopimusta eivätkä salaista lisäpöytäkirjaa. Junnilalaista propagandaa ei pidä uskoa.

Molotov, Ribbentrop, Otto ja Hertta muistuivat mieleen Brysselissä 1995. Paikalliseen museokeskukseen oli järjestetty toista maailmansotaa esittelevä näyttely, jonka veroista en ole sitä ennen enkä sen koommin kokenut.

Kävin siellä kolme kertaa. Joka kerta oli pakko pysähtyä Molotovin, Ribbentropin ja kehystetyn lisäpöytäkirjan eteen.

ARI NIEMI

Kirjoittaja on Turun Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

http://www.ts.fi/